Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

cim vonalPánikbetegség

Pánikbetegség tünetei, pánikbetegség kezelése

A pánikbetegséget, hirtelen rohamokban jelentkező heves szorongás jellemzi. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Ha a pánikrohamok ismétlődnek, illetve az illető szorong a roham újbóli megjelenése miatt, akkor beszélünk pánikbetegségről.
Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség fenyegeti őket - pl. szívinfarktust -, mások azzal a hellyel, illetve azokkal a körülményekkel - agorafóbia - hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett.
Félelmeik alaptalanok és irreálisak. Még soha senki sem halt meg pánikbetegségben vagy pánikroham közben!
A pánikroham szinte bárhol és bármikor kialakulhat, egyedüllét során, társaságban, otthon, nyilvános helyen.
Nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál.
A pánikzavar kezelésében kiemelkedően fontos a pszichoterápiás kezelés. A különböző terápiás módszerek közül kiemelhető a kognitív viselkedésterápia, mely bizonyítottan hatékony a pánikzavar kezelésében.
A kognitív viselkedésterápia során a kliens megtanulja kezelni szorongását, és átértékelni a pánikrohamot megelőző helyzetet. A terápia során kialakít egy olyan védelmi mechanizmust, amellyel már korai stádiumban leállíthatja a rosszulléthez vezető folyamatot.
Különböző stresszkezelő technikák - légzőgyakorlatok, testmozgás, jóga, tai-chi - elsajátítása, szintén pozitív irányba befolyásolhatja a terápiát. A koffein, valamint az alkoholfogyasztás ronthatják a tüneteket, így a szorongást fogyasztásuk csökkentése is mérsékelheti.
Nem ritkák az öngyógyítási kísérletek sem, melynek talaján alkohol-, gyógyszer- illetve kábítószer-függőség alakulhat ki, továbbá gyakoribb az öngyilkossági kísérlet is. Mivel a pánikbetegség nagymértékben ronthatja az életminőséget és veszélyeztetheti az illető közérzetét, feltétlenül forduljon pszichológushoz.

Kategória:

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!