Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades

Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik szabályosan kikészülnek idegileg az őket ért stressz miatt.

Levertnek és idegesnek érezni magunkat az ünnepek alatt egyáltalán nem ritka dolog. A családi összejövetelek, bulik, baráti találkozások, komoly stresszt okozhatnak. Azoknak, akik épp most vannak túl egy váláson, esetleg nemrég vesztették el valamelyik hozzátartozójukat vagy nagyon messze laknak szeretteiktől, ez egy különösen nehéz időszak.

Íme néhány tipp, hogy legyőzd az „ünnepi rosszkedvet” és parádésan érezd magad:

1. Tartsd meg a napi rutint. A napi rutin megváltoztatása, az első ok a stresszre. Oszd be az időd a normál kerékvágás szerint, menj el azokra a programokra, amikre mindig is el szoktál, és tarts ki a diétád mellett.

2. Csak ésszel. A bulik és a családi vacsorák alatt, könnyű túl sokat inni és enni. Meg kell próbálnod nem túltöltened magad étellel vagy itallal. Gondolj arra, hogy az evés és az ivás időleges nyugalmat ad ugyan az ünnepnapokon, de bűntudatot okozhat a későbbiekre nézve.

3. Legyél reális. Ne várd a tökéletes ünnepet. Sokunk fejében már megvan, hogy milyen lenne számunkra az ideális ünnep és nagyon csalódottak vagyunk, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogyan elképzeltük. Legyél reális. Senkinek sem tökéletes az ünnepe vagy a családja.

4. Maradj képben. Hagyj időt azokra a barátokra és családtagokra, akiket értékesnek tartasz. Ha nincsenek a közeledben, akkor hívd fel őket vagy írj nekik Facebook-on és kérdezd meg tőlük, hogy mi a helyzet. Kérj tőlük segítséget, ha szükséged van rá.

5. Lazulj el. Ne helyezz magadra fölösleges nyomást, ami meggátol az örömökben, élvezetekben. Amennyire csak lehet, engedd el magad és ne foglalkozz vele, hogy ki mit gondol rólad. Kapcsolj ki az ünnepek alatt.

6. Ne legyél egyedül, ha nem muszáj. Ha mégis egyedül szeretnéd tölteni az ünnepeket, akkor is inkább menj el egy buliba, moziba, bárba vagy étterembe, ülj be egy játszóházba a gyerekek közé vagy menj be egy idősek otthonába. Nagyon örülni fognak neked, sokkal jobban érzed majd magad és társaságod is lesz.

7. Koncentrálj a mára, ne a tegnapra. Amikor úgy érzed, hogy az ünnepek alatt bele vagy kényszerítve a gyerekkorodban átélt szülői konfliktusokba, akkor sétálj egy percet egyedül és gondolj arra, hogy ki vagy most. Emlékezz arra, hogy nem kell a régi szerepek szerint viselkedned, még akkor sem, ha mások ezt próbálják rád erőltetni.

8. Mondj nemet. Teljesen rendben van, ha nemet mondasz egy helyzetre, ami jobban igénybe vesz, mint amennyire szeretnéd. Normális, ha nemet mondasz egyes meghívásokra vagy nemet mondasz bizonyos kérésekre. Emlékezz, ez a te ünneped is!

9. Kérj segítséget. Az ünnepek során gyakran túlterheljük magunkat. Fontos, hogy ilyenkor tudjunk segítséget kérni a családtagjainktól vagy a barátainktól, legyen szó karácsonyfa díszítésről, bevásárlásról, főzésről vagy egy vállról, amin meg tudunk pihenni.

10. Legyél jó önmagadhoz. Ha kezded magad lehangoltnak érezni, kényeztesd magad. Csináld azt, ami neked jó, csináld azt, amihez kedved van. Ez a te ünneped is, és ugyanannyira szól rólad, mint a többiekről.

Nyugodj meg, Karácsony és Szilveszter csak egyszer van az évben és csak két hétig tart. Kövesd a tippeket és meglátod, hogy az idei évi ünnepek sokkal élvezetesebbek és kevésébe stresszesek lesznek, mint az eddigiek.

Boldog Karácsonyt és Parádés Ünnepeket kívánok!

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!