Pszicholódusod logó

Írjon e-mailt vagy foglaljon időpontot online

Vajon tényleg szükségem van terápiára? Általában meg tudom oldani a problémáimat.

Mindenkinek vannak kihívást jelentő időszakok az életében, amikor semmi rossz nincs abban, ha plusz támogatást keres, még akkor is, ha már többször sikeresen vette az akadályokat más nehézségekkel szemben. Tulajdonképpen a terápia azoknak való, akik elég önismerettel rendelkeznek ahhoz, hogy belássák, szükségük van egy szakemberre. Ez igazából csodálatra méltó, hiszen azt jelenti, hogy az illető felelősséget vállal magáért, tudja hol tart most az életében és elhatározta magát, hogy terápia segítségével változtasson. A terápia hosszan tartó előnyöket és támogatást tud nyújtani ahhoz, hogy később is el tudja kerülni a kiváltó tényezőket, az ártalmas mintákat és megbirkózzon bármilyen kihívással.

Hogyan tud a terápia segíteni rajtam?

Számos előnye van a pszichoterápiában való részvételnek. A pszichológus támogatást nyújt, problémamegoldó készségekkel és fejlettebb módszerekkel segíti a különféle állapotok – például depresszió, szorongás, párkapcsolati problémák, feldolgozatlan gyerekkori traumák, gyász, stressz, testképzavarok és önértékelési zavarok – kezelését. Sokan arra is ráébrednek, hogy egy ilyen tanácsadó nagyszerű segítség a személyes fejlődésük megvalósításában is, jobban tudják kezelni az emberi kapcsolatokat, családi, házassági gondokat, és egyáltalán a mindennapi élet nyűgeit. A pszichológus új látásmódot kínálhat egy bonyolult problémára vagy rávezethet a megoldáshoz vezető útra. Az, hogy mennyire hatásos a terápia, attól is függ, hogy a kliens mennyire vesz részt a folyamatban és mennyire alkalmazza gyakorlatban is a tanultakat.

Hogyan kell elképzelni a terápiát?

Minden egyes terápiás ülés különbözik egymástól, egyedi igények, specifikus célok szerint alakul. Az első 4-5 alkalommal a legégetőbb gondokat és a kliens életének problémás pontjait beszéljük át. Általános gyakorlat, hogy hetente-kéthetente egyszer nagyjából 50 perces ülések vannak. A terápia lehet rövidebb távú, egy-egy jól körülhatárolható problémára fókuszálva, vagy hosszabb távú, mikor összetettebb a probléma vagy a folyamatos személyes fejlődés a cél. Az is előfordulhat, hogy a terápiás üléseken kívül is van feladata a kliensnek, például egy releváns könyv, cikk elolvasása vagy a saját hozzáállásának nyomon követése. Az is fontos, hogy a kliens két konzultáció között, dolgozza fel magában és építse be az életébe mindazt, amiről a terápián beszélgettünk. Ahhoz, hogy a terápiából a legtöbbet lehessen kihozni, az üléseken és azon kívül is aktív résztvevőnek kell lennie a kliensnek. Azok, akik pszichoterápiába kezdenek, hajlandóak felelősséget vállalni tetteikért, dolgozni a változásért és nagyobb tudatossággal tekinteni életükre.

A gyógyszeres kezelés kiválthatja a terápiát?

Nem. Mára elfogadott tény, hogy mentális és érzelmi problémákra, valamint az általuk kiváltott fájdalomra a gyógyszerek nem jelentenek megoldást. Ahelyett, hogy csak a tüneteket kezelné, a pszichoterápia az adott probléma kiváltó okait és a fejlődést gátoló magatartásformákat tanulmányozza. A fenntartható személyes fejlődés és magasabb lelki életszínvonal leginkább úgy érhető el, ha az életünket egy rendszer részeként közelítjük meg.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

A pszichológus egyetemet végzett szakember, aki a test és lélek összhangjának helyreállítását gyógyszerek nélkül éri el. Legfőbb módszere a pszichoterápia. A pszichiáterek olyan orvosok, akik a test és lélek kölcsönhatását a legtöbb esetben tagadják és a lelki problémák megoldása helyett, tüneti kezeléssel foglalkoznak, melyekhez mérgező és súlyos mellékhatásokkal járó antidepresszánsokat írnak fel. Sokan keverik a pszichológust a pszichiáterrel. A pszichológusok 50-90 perces terápiájával ellentétben, a pszichiáterek rövid viziteik - 4-5 perc - során, idejük nagy részét  gyógyszeres kezeléssel töltik, ritkább esetekben pszichoterápiával is foglalkoznak.

Van szakosodás a pszichológián belül?

Mint pszichológus, mindenféle korosztállyal foglalkozom. Terápiát tartok és pszichológiai tanácsadást nyújtok gyerekeknek, családoknak, serdülőknek és felnőtteknek, számos különféle érzelmi és viselkedésbeli problémát kezelve.

Bizalmas jellegű a terápia?

Igen. A törvény biztosítja a kliens és terapeuta között zajló bárminemű kommunikáció bizalmas voltát. A kliens előzetes írásos engedélye nélkül semmilyen információ nem adható át harmadik félnek.

Kategória:

cim vonalPszichológus blog

Hírek, aktualitások a pszichológia világából.

Megmenteném a házasságuk

pszichologus budapest online pszichologus sarka hajdu2Megmenteném Sarka Kata és Hajdú Péter házasságát. Kata és Péter fantasztikus párt alkottak az elmúlt 10 évben. Szerelmük gyümölcse két gyönyörű szép gyermekük. Kata egy hihetetlenül érzékeny...

Bővebben...:

Ki az a fapina?

pszichologus budapest online pszichologus fapina2Több női és férfi páciensem kérdezte meg tőlem, hogy ki az a "fapina" vagy "szűzkurva", - férfi megfelelője a "faszrobot" - és kikre használom ezt a kifejezést, amikor a párkapcsolati problémákról és a...

Bővebben...:

cim vonalHasznos tippek

Kézzelfogható technikák a mindennapokhoz.

12 tipp, hogy biztosan megszabadulj a párodtól

pszichologus budapest online pszichologus szakitok2Utálod a másikat és baromira eleged van belőle? Hogy tudod elérni, hogy kidobjon? Íme pár tipp, amivel garantáltan... 

Bővebben...:

10 tipp, hogy parádésan érezd magad az ünnepek alatt

pszichologus budapest online pszichologus parades2Az ünnepek sokakban kettős érzéseket váltanak ki. Vannak, akiknek ez a kedvenc időszakuk az évben, de vannak olyanok is, akik...

Bővebben...:
cim vonalFoglaljon időpontot most!

Küldje el üzenetét az alábbi űrlap segítségével.


Tegye meg az első lépést és foglaljon időpontot online vagy írjon e-mailt a pszichologusod@gmail.com e-mail címre!